Bitcoin, deze woord heb je zeker al vaak horen vallen bij je vrienden en media. Iedereen praat over Bitcoin en de sterke prijsstijgingen maken dit een interessante onderwerp! Maar wat is Bitcoin nu? En hoe werkt Bitcoin? Allemaal vragen waarvoor wij antwoorden hebben.
Wat is het nu?
Kort samengevat is Bitcoin een digitale munt gebaseerd op de Blockchain technologie waarmee je kan betalen en geld kan overmaken aan vrienden of familie. Een digitale munt wordt in het Engels ook wel genoemd als cryptocurrency. Dit omdat de Blockchain technologie van Bitcoin werkt dankzij cryptografie en wiskunde.
Bitcoin is gedecentraliseerd en censuur-resistent. Dit betekent dat banken en overheden zich niet kunnen bemoeien met Bitcoin. Code is wet bij Bitcoin. Bitcoin kan je bewaren in je eigen Bitcoin Wallet, waarvan enkel jij de toegang tot hebt met een sleutel. Daarbij kunnen er maar in totaal 21 miljoen Bitcoins bestaan. Het is onmogelijk om meer Bitcoins te creëren. Dit zorgt voor een schaarste waardoor de prijs van Bitcoin gedefinieerd wordt door het aantal gebruikers. Daarom wordt Bitcoin ook wel eens Digitaal Goud genoemd.
Met Bitcoin kan je dus, net zoals normaal geld, aan betalingen doen en bedragen overschrijven naar vrienden. Een veel voorkomende beginnersfout is dat men denkt dat men 1 Bitcoin moet kopen. Dat is niet correct. Het is ook mogelijk om 0.000001 Bitcoin te kopen, al is het wel zo dat je op de meeste plaatsen minstens 5€ aan Bitcoin moet kopen.
Hoe werkt Bitcoin?
Een verschillend aantal zaken zorgen ervoor dat Bitcoin veilig en decentraal kan werken. Als eerste is het dankzij de Blockchain technologie dat Bitcoin niet gehackt kan worden. Een Blokchain is een ketting van blokjes. Elke blok heeft een aantal transacties van Bitcoins dat geverifieerd is door miners aan de hand van cryptografische berekeningen. Een blok heeft daarbij een handtekening, ofwel een hash berekening. Dat is een cryptografische handtekening dat wijzigt indien er een wijziging zou gebeuren in een blok. Elke blok heeft daarbij de handtekening van de vorige blok. Zo ontstaat er een ketting van blokjes waarbij dankzij de handtekeningen geen wijzigingen kunnen gebeuren aan historische transacties. Indien er een blok is waarvan de handtekening niet overeenkomt, zal het P2P netwerk van nodes en miners deze blok niet accepteren. Een Blockchain is in principe een digitale boekhouding, beveiligd door cryptografische berekeningen.
Nodes houden de blockchain bij en helpen de miners om de blockchain intact te houden. Miners mijnen Bitcoin door het creëren van bevestigde blokjes, zij verdienen de transactiekosten.
Een P2P netwerk is een digitaal netwerk van gebruikers die met elkaar verbonden zijn. Binnen het context van Blockchains zorgt deze netwerk er voor dat er altijd een consensus is. Indien een miner een blok wilt toevoegen aan de ketting, zal dit eerst bevestigd moeten worden door andere miners. Miners en nodes kunnen dit bevestigen door cryptografische berekening en door het controleren van handtekeningen.
Al deze materie zorgt ervoor dat Bitcoin veilig kan werken. Transacties kunnen niet teruggedraaid worden, want een meerderheid van het P2P netwerk kent de juiste handtekening van het blokje. Overheden en banken kunnen zich niet bemoeien met Bitcoin, het zijn de mensen die ervoor zorgen dat Bitcoin werkt met het P2P netwerk.
Wie heeft Bitcoin uitgevonden?
Satoshi Nakamoto heeft in 2008 het Bitcoin protocol (samen met Blockchain) uitgevonden met het schrijven van een whitepaper. In 2009 was Satoshi begonnen met het programmeren van het Bitcoin netwerk.
Satoshi Nakamoto is een pseudoniem en niet de echte naam van de persoon. Niemand weet wie er achter deze psuedoniem zat. Wel zijn er een aantal aanwijzingen. Zo was Hal Finney de eerste persoon dat een Bitcoin transactie had ontvangen van Satoshi. Hal Finney had lang meegewerkt aan het programmeren van Bitcoin, maar stierf aan een zeldzame ziekte rond de tijd dat Satoshi verdween. Daarnaast hebben we Nick Szabo, wiens BitGold als referentie werd gebruikt in de whitepaper van Bitcoin. Het interessante hieraan is dat zijn schrijfstijl overeenkomt met Satoshi’s volgens onderzoekers. Ten derde is er ook Dave Kleiman, hij werd mysterieus vermoord. Hij was een computer forensisch expert, en één van zijn companen claimt dat hij samen met hem aan Bitcoin heeft gewerkt. Ten laatste is het ook goed mogelijk dat Satoshi Nakamoto een groep was met Nick Szabo, Hal Finney en Dave Kleiman.
I’ve moved on to other things.
Satoshi Nakamoto’s laatste woorden